KAYNAKLAR

AQ8 Ems Sistemi ile Pelvik Kasların Güçlendirilmesi

Dr. César Caballero
Specialist in Internal Medicine
Military Teaching Hospital "Dr. Joaquin Castillo Duany”

1. Giriş

Pelvik taban, leğen kemiğinin (pelvis) iç kısmını örten ve leğen kemiği içinde bulunan idrar torbası (mesane), rahim ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektumu yerçekimi kuvvetine karşı tutan, karın duvarına yakın kas ve bağ sistemidir.

Pelvik taban lifleri, pelvik iç organlarını toplayan, aşağı ve dışa doğru yönlenmiş, hamak görünümünde bir yapıdır (dışarıdan bir geminin gövdesine benzetilebilir). Kaslar birbirine geçmiş ve idrar yolu, vajina ve anüsü çevrelemiştir; sfinkter kontrolüne de yardımcı olur.

Pelvik tabanın zayıflaması, idrar kaçırma, karın içi organlarının (tıbbi olarak prolapsiyon olarak bilinir) düşmesi ve cinsel disfonksiyon gibi bazı bozukluklara neden olabilir.

Zayıf pelvik taban kasları farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir; kişisel yatkınlık, zayıf kas ve ligamentöz dokularına sahip kadınlar, karın içi basıncını artıran obezite, koşu veya ağırlık kaldırma gibi sporlar, üflemeli çalgılar ve kronik öksürük bu nedenler arasında sayılabilir.

Menapoz dışında, genital bölgedeki dokuların atrofisini ve hipotonisini değiştiren hormonal değişimlerin olduğu dönemlerde de gerçekleşebilir. Örneğin hamilelik, artan karın içi ağırlık, hormonal değişiklikler nedeniyle dokuların hipermobilitesi ve doğumda çocuğun geçişi sırasında dokulardaki gevşeme gibi nedenlerden dolayı pelvik taban dokularının zayıfladığı bir dönemdir.

2. İyileştirici tedavi ve pelvik tabanın yeniden güçlendirilmesi

Pelvik tabanın sağlamlığı, idrar tutma ve cinsel aktivite mekanizmaları, pelvic viscera’nın devamlılığı için çok önemli bir rol oynar; pelvik taban fonksiyon bozukluğu, genital prolapsusa, idrar, dışkı ve gaz tutamamaya ve cinsel işlev bozukluğuna neden olabilir.

Perineal kasların rehabilitasyonu zordur. Çünkü vücuttaki diğer kasların aksine perine kaslar iç kas sistemidir; kasılmaları gözle algılanamaz. Bu nedenle bu kasları izlemek ve durumunu erken tespit etmek normalden çok daha zordur.  Ancak unutulmamalıdır ki, perine kasların ve dokuların güçlü olması kadın sağlığı ve yaşam kalitesi için çok önemlidir.

PELVİK TABANI TRAVMASI VE ZAYIFLIK SEBEPLERİ

  • Hamilelik
  • Doğum
  • Menopoz
  • Ameliyat
  • Vücut şeması bozuklukları
  • İdrarı fazla tutmak
  • Yanlış diyafram kullanılarak yapılan egzersizler
  • Kalıtımsal
  • Sıkı oturan giysiler
  • Obezite Kabızlığı
  • Kronik öksürük
  • Riskli meslekler: şarkıcılar, sporcular, üflemeli enstrüman çalan müzisyenler

3. Aktif fonksiyonel elektriksel stimülasyon

Pelvik tabanın rehabilitasyonunda elektriksel stimülasyon kullanılmasındaki esas hedef, vajinal ve anal duvara uygulanan elektriksel akım ile üretral sfinkterın ve kasların pasif olarak kasılmasıdır.

Bu elektriksel stimülasyon, S1, S2 ve S3 sakral köklerini aktive eden sinir stimulasyonuna neden olur. Üretrayı ve pelvik tabanı özellikle enine çevreleyen çizgili sfinkter, bu kök sinirlerle donatılmıştır, bu nedenle denervasyon olmaması ve tam refleks arkı olması temel şarttır.

Kas kasılma egzersizlerinin yanlış yapılması, karın içi basıncını artırarak, abdominal, kalça veya addüktör gibi diğer kasların istenmeyen kasılmasına sebep olabilir. Tedavinin amacı, kişiden paraziter kas kasılmalarından ayrı olarak, serbest stabil kasılmaları yapması istenerek, aktif bir pozitif veya kas desteği elde etmektir.

Bir uzman tarafından kontrol edilen ve denetlenen egzersiz çalışmaları ile ilgili kaslar güçlendirilir, perineal kasların gücü, elastikiyeti, direnci ve hızı iyileştirilir. Elektriksel stimülasyon seansları haftada 2 kere olmalı ve karbon kauçuk elektrotlar karın, kalça, bel, kuadriseps, hemstring bölgelerine konumlandırılmalıdır.

Kullanılan parametreler:

Seansın süresi: 20 dakika

Akım şiddeti: Maksimum katlanılabilir; 23 ile 45 miliamp arasında

Frekans: 85 Hz

Derinlik: 350 milisaniye

4. Gözlemler ve çalışmanın sonuçları.

Aktif Elektriksel Stimülasyon olarak adlandırılan teknik, kendiliğinden gerçekleştirilen kas kasılmaları ile temel olarak pubococígeno veya PC kasları olarak da bilinen pelvik taban kaslarının gücünü ve dayanıklılığını arttırmak ve kuvvetlendirmek için hedeflenen tedavilerin geliştirilmesinde bir adım ilerisidir.

Tedaviden önce göz önünde bulundurulması gerekenler: Hastanın sağlık konusunda yeteri kadar bilgilendirilmesinin önemi, tedavinin önemi konusunda farkındalığın geliştirilmesi ve tedavi sürecinin anlatılması, kısmi veya bütün iyileştirmeler, yaşam kalitesi, cerrahi müdahalelerden kaçınma olasılığı vb.

Bu çalışmada, AQ8 Ems cihazları kullanılarak, yeni bir uygulama olan Elektriksel Stimulasyon tekniğinin, profesyonel gözetim altında, tedavi edilen tüm vakalarda yeterince hızlı ve tatmin edici sonuçlar elde edilmesindeki etkinliğinin gösterilmesi amaçlanmıştır.

Bibliographic references
B öhler, L. Techniques of fracture treatment. 4th ed. Barcelona: Labor; 1961; t 1: 272–5.
Alvarez, R. Treatise of orthopedic surgery and traumatology. Havana: Editorial ScientiTechnical fico-; 1985; t 1: 92–8.
Zayas, JD. Some considerations about electromagnetic fields CBD in orthopedics and
traumatology. [monograph]. Managua ;. Nicaragua; 1988.
Guillen P, Madrigal I. Clinical application of magnetic fields, magnetic and
magnetostogenia. Rev Esp Cir Osteoart 1985: 261–9.
Bassett, CA, Miller, GJ. Repair of no union by pulsing electromagnetic fields; Ort Acta
1994; 44: 7–12.